Add new comment

Заява Українського Руху Пацифістів

Суд у Коломиї призначив на 10 грудня 2020 року слухання у кримінальній справі Руслана Коцаби, журналіста та пацифіста, який опублікував у 2015 році відеоблог із закликом бойкотувати мобілізацію на збройний конфлікт на Сході України. Коцабу звинуватили у державній зраді та перешкоджанні діяльності військових, тобто, злочинах, за які передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 15 років, він був заарештований та оголошений в'язнем сумління Міжнародною Амністією.

Після 524 днів арешту та скандального судового процесу він був виправданий Апеляційним судом Івано-Франківської області та звільнений у залі суду. Однак Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ у 2017 році скасував виправдальний вирок і направив справу на повторний розгляд. Тоді кілька суддів та місцевих судів відмовились від справи; суд зобов’язав повернути обвинувальний акт для подальшого розслідування, але це рішення було скасовано апеляційним судом; і тепер судді Калинюк, Беркешук та Веселов допитають 58 свідків буцімто політичного впливу відеоблогу Руслана та винесуть своє рішення.

Український Рух Пацифістів засуджує політично вмотивоване переслідування Руслана Коцаби за вираження його антивоєнних поглядів. Ми вимагаємо від української влади припинити репресії проти пацифістів. Також ми закликаємо громадянське суспільство в Україні та в усьому світі підняти голос на підтримку прав людини на мир, свободу думки та вираження поглядів в Україні.

Український Рух Пацифістів